Duurzaamheid op kantoor: hoe begin je eraan?

Duurzaamheid

Wie zorgt voor zijn omgeving, krijgt daar veel voor terug. Op kantoor kan je duurzaamheid op verschillende manieren invullen: je ruimtes bewuster inrichten, je engageren in milieuvriendelijke projecten voor je omgeving, of zelfs je manier van werken omgooien. Zoek je nog inspiratie om jouw kantooromgeving te verduurzamen? Zo pakken we het aan bij Buro Project.

Duurzaamheid op kantoor met bureaumeubels, tapijten en koffiebonen

Duurzaamheid op kantoor begint bij de inrichting. Een duurzaam, modulair bureaumeubel is dan ook een no-brainer. Ook bij de keuze voor je opbergsysteem of zelfs je tafels en stoelen is het lean to go green: denk aan een tafelblad uit recyclebaar materiaal of ergonomische bureaustoelen om je rug en nek tijdens het werk optimaal comfort te bieden.

Wil je duurzaamheid en gezelligheid combineren? Overweeg dan een milieuvriendelijk tapijt om een betere luchtkwaliteit te garanderen. Je kan ook planten in je kantoor zetten om een tikkeltje groen te introduceren en je geluksgevoel een boost te geven. Hetzelfde geldt voor je verlichting: kies voor spaarzame lampen en pas de lichtintensiteit en kleurtemperatuur aan naar wens.

Je kan je duurzame ambities doortrekken in de rest van je kantoorgebouw met talloze andere kleine inspanningen. Beperk bijvoorbeeld het aantal printers per verdieping om minder papier te verbruiken of verklein je plastic afvalberg met een waterfontein in de hal. Bij Buro Project draagt zelfs de koffie bij tot de bescherming van het milieu. We kozen bewust voor een koffiemachine zonder plastic capsules en kopen bovendien onze bonen bij een Belgische leverancier die een ecologisch en sociaal verantwoord productieproces hanteert.

CO2 neutraal_Buro Project

Wist je dat …

… we voor al onze klimaatinspanningen na een uitgebreide audit werden beloond met twee duurzaamheidslabels: het CO-neutral label van CO Logic en het BREEAM-certificaat, dat we kregen voor de minimale milieu-impact van ons kantoorgebouw. Wil je meer weten over CO-neutraliteit? Bekijk de onderstaande video waarin CO₂-neutraliteit in 90 seconden wordt uitgelegd.

Ook duurzaam out-of-the-office

Daarnaast kan je je als bedrijf engageren voor duurzaamheid buiten je kantoor. Er bestaan in België ontelbaar veel organisaties die zich inzetten voor het herstel van onze natuurlijke rijkdom. Zoek een organisatie die jouw doelen en ambities deelt en neem deel aan een duurzaam steunproject.

Duurzaamheid_Buro Project

Wist je dat …

… Buro Project in samenwerking met Go Forest één boom plant voor elke bureaustoel die we verkopen? Dankzij ons project One Chair One Tree zullen we eind 2021 4.000 bomen geplant hebben. Go Forest koppelt de boomsoorten aan het gebied waar ze de beste impact hebben op de biodiversiteit, de CO-opslag, de tewerkstelling, het levensonderhoud en de plaatselijke economieën.

Een duurzame manier van werken

Als kers op de taart kan duurzaamheid ook inspireren tot een andere manier van werken. Om ervoor te zorgen dat je organisatie optimaal rendeert, is een gezond beleid in iedere tak van je onderneming – van hr tot finance – een echt must.

Je medewerkers zijn de echte duurzame spil in je organisatie. Aandacht voor mentaal welzijn en een sterke teamgeest zijn minstens even essentieel voor duurzaam succes. Daarom organiseren we bijvoorbeeld maandelijkse wandelingen in de buitenlucht en maken we onze medewerkers warm om naar het werk te komen met een elektrische fiets: geen files en een betere conditie – een win-win.

Kortom, er bestaan oneindig veel mogelijkheden om je kantooromgeving te verduurzamen. Met een duurzame inrichting, engagement in kleine en grote initiatieven en aandacht voor de mensen binnen je organisatie kom je al een heel eind. De sleutel tot duurzaam succes ligt dus binnen handbereik.

 

buro project team

Ben je nog op zoek naar inspiratie om je kantoor duurzaam in te richten?

Breng vrijblijvend een bezoekje aan onze unieke Concept Places in Aalst en Knokke en ontdek de vele mogelijkheden.

kantoorinrichting