Interview Knokke Talks – Het nieuwe werken na corona

Wellbeing

Het nieuwe werken na corona volgens marktleider in kantoorconcepten Buro Project. 

“Kantoorinrichting wordt cruciaal om werknemers zin te geven naar kantoor te komen”

Het thuis- en telewerk valt niet meer weg te denken. En dat heeft ook zijn invloed op het traditionele kantoor. “Dat kantoor krijgt veel meer een sociale functie, en dat heeft natuurlijk invloed op de inrichting”, zegt Frédéric de Kriek van Buro Project. 

Hybride werken vraagt om een andere inrichting 

Vanuit kantoren in Knokke en Aalst werkt Buro Project aan de herinrichting van nieuwe werkplekken. Warme en productieve werkplekken waarin de grens met de thuisomgeving steeds meer vervaagt. De invulling van de eigen kantoren dient als schoolvoorbeeld van het nieuwe, ‘hybride’ werken, het samenspel van thuiswerk en werk op kantoor. “Een van de belangrijkste lessen van de coronapandemie is dat we dankzij de nieuwe technologieën perfect thuis kunnen werken. Je hebt op kantoor geen eigen bureau meer nodig om te kunnen functioneren. Dat heeft meteen zijn invloed op de inrichting van dat hele kantoor”, steekt Frédéric de Kriek van wal. “Het logische gevolg is dat niemand nog vijf dagen per week naar kantoor gaat. Zelfs de contracten van medewerkers worden in die zin aangepast. Maar dat betekent ook dat je op kantoor geen bureau meer kan claimen. Je zal misschien nog vaak op dezelfde plek terecht komen, maar op dagen dat jij thuiswerkt, zal je bureau worden ingenomen door andere collega’s.” 

Frédéric ziet dat de kantoordag nu anders wordt ingevuld. “Wie geconcentreerd en alleen aan een project moet werken, doet dat steeds vaker thuis. Naar kantoor ga je voor de sociale contacten: meetings, brainstorms of vergaderingen, contacten met klanten, opleidingen, of gewoon de mogelijkheid om even bij te kletsen met collega’s aan het koffieapparaat. Dat wordt de meerwaarde van het kantoor.” 

 

Minder bureaus 

Dat heeft gevolgen voor de inrichting. Er komen minder bureaus, want niet iedereen komt naar kantoor. Er worden stilteplekken gecreëerd voor wie thuis niet de mogelijkheid heeft om een rustige werkplek te creëren, maar daarnaast komen ruimtes die voor meerdere doelen gebruikt kunnen worden. “Een leuke lounge kan je gebruiken voor opleidingen en meetings. Als je er de juiste apparatuur installeert, kan je er ook meetings houden met mensen die thuis werken, of zich op andere sites bevinden. Het is belangrijk dat die plekken meerdere doelen kunnen dienen, zonder dat er verbouwd moet worden, of met tafels of ander meubilair moet worden gesleurd”, zegt Frédéric.  

Door de fijne inrichting van gemeenschappelijke ruimtes moeten mensen zin krijgen om naar kantoor te komen. “Want het is wel belangrijk dat collega’s elkaar geregeld blijven ontmoeten. Dat bepaalt immers het DNA van je bedrijf. Als iedereen alleen maar thuiswerkt, dreigt dat verloren te gaan. Dat evenwicht vinden, tussen thuiswerk en het sociale aspect van kantoor, dat wordt een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst”, meent Frédéric. Uit recent onderzoek van onze partner KU Leuven is alvast gebleken dat voor één op vijf werknemers de werkplek aan een grondige facelift toe is. 

Met de inrichting van voldoende informele overlegplekken kan Buro Project helpen om de sfeer van een bedrijf te bepalen. “Je kan een koffiehoek installeren, of een toog waar je iets kan drinken op vrijdagmiddag. Maar je kan die toog ook gebruiken voor een staande vergadering tijdens de week. Alle ingrediënten moeten er aanwezig zijn om er een goede plek van te maken: voldoende licht, goede akoestiek, de juiste technologie… “ 

Cultuuromslag 

Met Buro Project helpt Frédéric de Kriek bedrijven om die transitie te maken. “We doen dit al ruim tien jaar en hebben dus voldoende ervaring, maar we zien nu dat de interesse toeneemt, en dat de scepsis volledig is verdwenen. Ook KMO’s maken nu deze evolutie door. Voor hen is het soms nog wat meer aanpassen dan voor een groot bedrijf met 500 medewerkers, maar daarom kunnen wij helpen met het opstellen van een goed plan. Daarbij gaan we altijd uit van de noden van een onderneming. Vroeger kwamen de mensen naar ons voor kantoormeubilair. Nu komen ze naar ons voor een volledig uitgewerkt concept van een ruimte of geheel gebouw.  

 

Comfort en flexibiliteit 

De tijd van de kippenren, met tientallen medewerkers in een landschapsbureau, heeft volgens Frédéric definitief afgedaan. “We zien dat mensen wel belang hechten aan hun ruimte, aan voldoende afstand. Dat zal na corona niet afnemen. Bedrijven moeten dus zoeken naar voldoende comfort voor hun medewerkers. Ze moeten bij hun medewerkers informeren waar nood aan is, en voldoende flexibiliteit inbouwen. Belangrijk is dat de managers daarbij het goede voorbeeld geven, en goed gebruik maken van de multifunctionele ruimtes. Ook dat zorgt mee voor de cultuuromslag.” 

Buro Project is specialist in het uitdenken en uitvoeren van fantastische werkplekken. Haar aanpak heeft één einddoel: Corporate Wellbeing. Ze creëren slimme kantoorinrichtingen die een duurzame impact hebben op productiviteit, medewerkers en de buitenwereld. 

Maatwerk voor Planet Group in het Brink Office Knokke in samenwerking met Anthony Boelaert. 

Voor de nieuwe vestiging van Planet Group werkten we samen met interieurarchitect Anthony Boelaert. Er werd gekozen voor een warme werkomgeving waar natuurlijke kleuren, materialen en organische vormen centraal staan. Een gezellige en uitnodigende centrale ruimte nodigt uit om elkaar te ontmoeten en te connecteren. Het geheel voelt aan als thuiskomen en is een statement naar werknemers, klanten, sollicitanten en partners. 

Geïnspireerd worden hoe jouw kantoor aangepast kan worden?
Bezoek onze Concept Places in Knokke of in Aalst.

Buro Project is specialist in het uitdenken van elke (her)inrichting van jouw kantoor, van concept tot uitvoering. Hierbij geven wij graag ons advies hoe ergonomisch werken hierin centraal kan staan. Wij treden graag met u in gesprek om te sparren over uw vragen of uitdagingen. Kantoorinrichting op maat laten maken in combinatie met bestaande elementen in jouw kantoor? Of helemaal van nul beginnen met een totaalinrichting van jouw kantoor op basis van jouw visie? Alles kan.

Contacteer ons voor meer info over jouw project en hoe ergonomisch werken de productiviteit kan boosten.