Hoe pak ik de terugkeer van mijn medewerkers op kantoor aan?
Het is bijna zover, we krijgen licht op het einde van de coronatunnel. Hopelijk kunnen we snel onze werknemers met open armen terug ontvangen op de werkplek. De Corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat we anders kijken naar de manier waarop we werken. We hebben massaal de voor- en nadelen van het thuiswerken ervaren. Zo zullen sommige medewerkers het thuiswerken als prettig hebben ervaren maar werken anderen juist liever op kantoor.
Veel organisaties grijpen deze crisis aan om de huidige werkomgeving eens onder de loep te nemen. Wat wordt de functie van het kantoor en heb ik nu meer of minder vierkante meters nodig als een gedeelte van de medewerkers thuis blijft werken? Wij geven je advies om jouw volgende stappen te bepalen en jezelf voor te bereiden op de post-corona tijd.

1/ Best of both worlds: de hybride werkplek
Kantoren zullen niet verdwijnen maar dat de kantoren gaan veranderen staat vast. Werknemers zullen thuiswerk vlot combineren met hun komst naar de werkplek, waardoor je minder ‘controle’ hebt als werkgever. Belangrijk is dat er een beleid komt waarbij wordt gekeken naar de voorkeuren van de medewerkers. Daarnaast zal er meer aandacht zijn voor ‘Corporate Wellbeing’, het welzijn van de medewerkers. Deze staat namelijk in directe verbinding met de productiviteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw werknemers met plezier naar de werkplek komen, optimaal samenwerken en een ambassadeur zijn voor jouw onderneming?
De kantooromgeving is hier logischerwijs het kloppend hart waar jij een impact op Corporate wellbeing kan maken. Het wordt steeds meer een plek waar men elkaar kan ontmoeten en waar men komt om te samenwerken. Dit was al een trend vóór de crisis maar zal zich nu in een rap tempo verder gaan ontwikkelen. Het kantoor alleen als ontmoetingsplaats zal niet voldoende zijn. Niet iedereen heeft het thuiswerken als positief ervaren. Het kantoor zal een plek worden waar je elkaar ontmoet, inspireert, maar waar je ook geconcentreerd kunt werken op jouw manier.
2/ ‘Connecten’ wordt het fundament van de organisatie
Als we gefocust individuele taken willen afwerken doen we dat nu van thuis uit. Maar om te connecten met collega’s, te socializen, te brainstormen en samen te werken,…? Daarvoor komen we naar kantoor. We willen aangename plekken om samen te werken en projecten tot een goed einde te brengen. Modulaire meetingboxen zijn bijvoorbeeld een veelgebruikte oplossing. Jouw kantoor wordt een leuke plek waar medewerkers graag naartoe komen om elkaar te ontmoeten en hun expertise delen. Dit zien wij ook bij de inkomende opdrachten. Het gaat niet alleen meer om standaardbureaus, maar steeds vaker om een ecosysteem van meetingruimtes, loungehoeken, brainstormruimtes, of soms zelfs podia. De bureaus worden een bijzaak, het kantoor moet in de eerste plaats een toffe plek zijn.’ We nodigen je graag uit in onze Concept Places te Aalst of Knokke om voorbeelden van ‘ontmoetingsplekken’ te ervaren. Je kan hier een afspraak maken.
3/ Ruimtes worden ingedeeld volgens activiteiten
Een ideale werkomgeving sluit aan bij de activiteiten van jouw medewerkers. Denk hierbij aan gefocust werken, vergaderen, brainstormen, bellen maar ook aan ontspannen en socializen.
Grotendeels zullen deze activiteiten na de Corona-crisis niet veranderen, maar de manier waarop en waar ze uitgevoerd worden wel. Zo kunnen individuele activiteiten vaak ook prima thuis worden uitgevoerd. Gezamenlijke activiteiten zoals vergaderen en brainstormen lenen zich meer voor een fysieke omgeving. Bekijk hier hoe onze klant Ota Insight dit vlekkeloos heeft geïmplementeerd.
Na het in kaart brengen wat de activiteiten zijn wordt gekeken waar men de activiteiten het liefst zou uitvoeren en pas je jouw kantooromgeving hierop aan. Ruimtes om te focussen, te bellen, samen te werken en te connecteren worden apart getrokken om de productiviteit te boosten. Hier is de input van een expert in kantoorinrichting aangeraden. Het Buro Project team helpt jou graag verder.
4/ De cruciale rol van het management.
Om van jouw kantooromgeving een echte productiviteitsbooster te maken, is het ‘belief’ van het management cruciaal. Dit gaat verder dan één initiatief om bijvoorbeeld een cadeau op afstand te leveren aan jouw thuiswerkend personeel. Maak hier een deel van jouw lange termijn visie van en cultiveer dit doorheen de organisatie. Dit is regelmatig uitleggen welke initiatieven jouw organisatie neemt en vooral: waarom. Deze communicatie kan fysiek, via webinar of via e-mail zijn. Consistentie en herhaling in deze boodschap zijn hier jouw sleutel tot succes.