Trends voor 2022

Wellbeing

5 trends in kantoorinrichting waarmee je in 2022 het werkgeluk van je team verhoogt 

Staat werkgeluk bevorderen bovenaan je prioriteitenlijstje voor 2022? Deze 5 interieurtrends geven je alvast heel wat inspiratie om een werkplek te creëren waar je volledige team met plezier samenkomt. De hybride werkplekken van vandaag en morgen zien er immers anders uit dan een klassiek kantoor. In de ideale kantoorinrichting van 2022 draait alles om comfort, transparantie en flexibiliteit.

1. Een huiselijke sfeer primeert in 2022 in je kantoorinrichting

Oost west, thuis best. Als al dat thuiswerken ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat je je beter kan concentreren, productiever bent en minder stress ervaart als je je ergens thuis voelt. Zorg er daarom in 2022 met je kantoorinrichting voor dat je medewerkers minstens even comfortabel kunnen werken als thuis. 

Maak het gezellig met een ontspannen zithoek, een warme lunchruimte of een open leefkeuken, net als thuis. Met kwalitatieve materialen en zachte kleuren die bij je huisstijl passen, geef je je kantoorinterieur een eigen identiteit. Zorg voor enkele planten, mooie akoestische wanden, leuke decoratie en sfeerverlichting. Een huiselijke sfeer schept een band, zowel bij je medewerkers als met je klanten. 

Hoe dat eruit ziet? Kijk eens naar het nieuwe kantoor van Planet Group in Knokke-Heist. Bij de inrichting gingen we voluit voor sfeer en gezelligheid.

 

2. Transparantie over de herkomst van materialen

Net zoals consumenten vaker voorrang geven aan duurzaam geproduceerde voeding, hechten bedrijven steeds meer belang aan sociaal en ecologisch verantwoord kantoormeubilair. Duidelijk inzicht in de samenstelling, herkomst en het productieproces is daarbij essentieel. Leveranciers spelen daarop in met uitgebreide productinformatie: ecolabels, certificaten, gerecycleerd materiaal, recycleerbare verpakking, hout uit duurzaam beheerde bossen …  

Advies nodig om in 2022 voor je kantoorinrichting bewust duurzame keuzes te maken? Geef ons een seintje. Duurzaamheid is een speerpunt in al onze projecten: van leveranciers tot materialen – we kiezen ze zorgvuldig uit.

 

3. WELL Building Standard voor een gezonde kantoorinrichting in 2022

De WELL Building Standard wint aan populariteit bij bedrijven die de gezondheid en productiviteit willen verbeteren op de werkvloer. Met dit internationale keurmerk toon je aan dat ‘well-being’ op de eerste plaats staat in je kantoorinrichting. Hoe behaal je het? Door de richtlijnen te volgen op het vlak van luchtkwaliteit, water, voeding, licht, comfort, beweging en mentale gezondheid. Enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Focus op de luchtkwaliteit: gezonde lucht is onmisbaar op kantoor – niet alleen in coronatijden. Zorg voor een goede ventilatie om bijvoorbeeld ook vluchtige organische stoffen, zoals uit lijm- of verfresten, af te voeren.
  2. Zet in op ‘employee wellness’: verlaag de werkstress en houd je medewerkers in mentale topconditie met ontmoetings- en ontspanningsruimtes, planten en een huiselijke sfeer op kantoor. Richt ook je tuin of terras gezellig in zodat je team even buiten stoom kan aflaten.
  3. Stimuleer beweging: maak ruimte voor ‘movement snacks’ of korte lichamelijke oefeningen, bijvoorbeeld met een boksbal of kicker- of pingpongtafel.
  4. Speel met de verlichting: stem de lichtsterkte af op het moment van de dag of specifieke taken. Zo mag het licht op individuele werkplekken bijvoorbeeld helderder zijn dan in een brainstormruimte. Kom eens langs in onze Concept Place in Knokke: daar experimenteren we samen met onze partner Modular met dynamische verlichting.

4. Flexwerken werkt 

Hybride werken is een blijver. Ook in 2022 wisselen vele medewerkers thuiswerk af met werken op kantoor. En omdat verandering van spijs doet eten, kiezen ze al eens graag een ander plekje uit tijdens de werkdag. 

Vandaag volle concentratie op een stille plek aan het raam, morgen overleggen met collega’s in de lunchroom of nog snel een taak afwerken in de zithoek? Wijs je medewerkers geen vaste bureaus toe, maar richt je kantoor in als flexwerkplek waar je medewerkers de ruimte kiezen die het beste past bij de taken van de dag.

 

 

5. Dé must-have voor je kantoorinrichting in 2022: multifunctioneel meubilair 

Wil je je medewerkers écht laten werken zoals ze zelf willen, ga dan voor multifunctionele en modulaire meubels. Zo creëer je meer mogelijkheden en functies voor elke ruimte én haal je echt alles uit je investering.

Zitmeubels die je makkelijk combineert, tafeltjes die je tevoorschijn haalt als je ze nodig hebt, of verplaatsbare wanden? Daarmee tover je je bedrijfsrestaurant bijvoorbeeld in een handomdraai om tot een eet- en werkcafé. 

Wij zijn alvast fan van de Dancing Wall van Vitra. Deze wand op wieltjes stel je volledig samen zoals je wilt: met boekenplanken, plantenbakken, een kapstok of geïntegreerde whiteboards en beeldschermen. Hij ziet er bijzonder hip uit én je kan er al je kabels netjes in kwijt.

Meesurfen op deze 5 trends in kantoorinrichting in 2022? 

Get in touch. We helpen je graag je kantoor klaar te stomen voor het nieuwe jaar.

Buro Project is specialist in het uitdenken van elke (her)inrichting van jouw kantoor, van concept tot uitvoering. Hierbij geven wij graag ons advies hoe ergonomisch werken hierin centraal kan staan. Wij treden graag met u in gesprek om te sparren over uw vragen of uitdagingen. Kantoorinrichting op maat laten maken in combinatie met bestaande elementen in jouw kantoor? Of helemaal van nul beginnen met een totaalinrichting van jouw kantoor op basis van jouw visie? Alles kan.

Contacteer ons voor meer info over jouw project en hoe ergonomisch werken de productiviteit kan boosten.