Welzijn op het werk verbeteren: 5 tips voor de ideale werkomgeving

Tips & tricks

Heeft je werkomgeving invloed op het welzijn van je medewerkers? ’t Zal wel zijn

Wat is het geheim voor gelukkige werknemers? Een toffe jobinhoud, een goed salaris en fijne collega’s? Dat speelt allemaal een rol, maar ook de werkomgeving heeft een belangrijke impact op het welzijn van je medewerkers. Ontdek hoe je een inspirerende werkplek creëert die de motivatie en het werkgeluk bevordert van je hele team.

Welzijn op het werk: vergeet je werkomgeving niet

In veel bedrijven staat werkgeluk steeds hoger op de agenda. Gelukkig maar, want medewerkers die zich goed in hun vel voelen op kantoor, ervaren minder stress, zijn productiever en houden de sfeer lekker luchtig. Met flexibele uurroosters, persoonlijke groeiplannen en open communicatie kom je al een heel eind. Maar ook een comfortabele werkomgeving is onmisbaar.

“Wanneer werknemers een fijne werkplek hebben, heeft dat een reële impact op de motivatie en het welzijn van de medewerkers”, vertelt prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven, in dit artikel van Tempo-Team. “Werkgevers zijn zich daar niet altijd van bewust.”

Hoog tijd voor een make-over van je kantoor? 

Volgens 1 op de 5 werknemers alvast wel. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de KU Leuven.

Omgevingslawaai, een overbevolkt kantoor, onvoldoende daglicht en weinig aandacht voor ergonomie – daar krijgen we nu koude rillingen van. Na een lange periode van thuiswerk, met toch heel wat comfy & cozy voordelen, keren we liever niet meer terug naar de pre-coronawerkplek. 

Om te waken over het welzijn van je medewerkers, maak je je werkomgeving dus het best zo aangenaam mogelijk. Houd rekening met deze 5 aandachtspunten:

1. Verbeter de akoestiek op kantoor

Lawaai leidt af en kan ronduit vervelend zijn. Verlaag het aantal decibels op kantoor met geluiddempende materialen, zoals:

Spreek daarnaast af dat je medewerkers zich even afzonderen voor telefoontjes of videocalls. Zo kunnen hun collega’s ongestoord verder werken. Een akoestische belcel of phonebooth is bijzonder handig: ze kunnen er bellen of zich net in absolute stilte focussen, én je vergaderzalen blijven vrij.

 

2. Laat je medewerkers kiezen waar ze werken

Nu meer dan ooit hebben we nood aan onze eigen bubbel. Zorg dat iedereen afstand kan nemen van elkaar en ventileer voldoende. Dat leidt tot een veilig gevoel én mentale rust.

Maak ruimte door individuele bureaus af te wisselen met ‘activity-based’ plekken. Denk aan: vergaderzalen, brainstormruimtes, focusplekken, een koffiehoek … Zo kiezen je medewerkers zelf waar ze het liefste én het beste werken. Vrijheid, blijheid! Dat is het uitgangspunt van hybride werkplekken.

 

3. Onvoldoende daglicht? Ga voor dynamische verlichting

De hele dag binnen zitten in een slecht verlichte werkomgeving? Dat verstoort je biologische klok en kan je neerslachtig maken.

Maar vast niet iedereen kan een plekje aan het raam uitkiezen in je kantoor. Dynamische verlichting biedt een heldere oplossing: die imiteert de veranderingen in kleur en lichtsterkte van het zonlicht. In onze Concept Place in Knokke experimenteren we ermee, samen met onze partner Modular. Kom gerust eens langs!

 

4. Zet in op ergonomie

Een verkeerde werkhouding, langdurig zitten en onaangepast werkmateriaal leiden al snel tot pijnlijke schouders, pols-, nek- en rugklachten, of overbelaste en vermoeide ogen. Streven naar een ergonomisch ingerichte werkomgeving is een must voor het welzijn van je team.

Maar hoe doe je dat? Met onze 6 praktische tips trek je ergonomie door in je hele kantoor.

 

5. Zorg voor een inspirerende werkplek

Als je medewerkers regelmatig telewerken, wordt je kantoor meer een ontmoetingsplek waar collega’s samenwerken. Wil je hen fluitend de deur zien binnenwandelen, dan is het belangrijk dat er een aangename, motiverende sfeer heerst.

De inrichting van je kantoor kan de bedrijfsspirit en betrokkenheid stimuleren. En zo schiet de motivatie de hoogte in. Frédéric de Kriek deelde onlangs zijn visie daarover in ‘Het Nieuwe Werken’ van Mediaplanet.

Wil je ook meer inzetten op welzijn in jouw werkomgeving?

Get in touch. We geven je graag persoonlijk advies om jouw kantoor om te toveren in een smart workplace for happy people.

Buro Project is specialist in het uitdenken van elke (her)inrichting van jouw kantoor, van concept tot uitvoering. Hierbij geven wij graag ons advies hoe ergonomisch werken hierin centraal kan staan. Wij treden graag met u in gesprek om te sparren over uw vragen of uitdagingen. Kantoorinrichting op maat laten maken in combinatie met bestaande elementen in jouw kantoor? Of helemaal van nul beginnen met een totaalinrichting van jouw kantoor op basis van jouw visie? Alles kan.

Contacteer ons voor meer info over jouw project en hoe ergonomisch werken de productiviteit kan boosten.