De impact van een workplace op het werkgeluk 

Vandaag start de week van het werkgeluk. We weten allemaal dat gelukkige werknemers het fundament zijn van een gezonde organisatie, maar bestaat er wel zoiets als een pasklare formule waarmee je werkgeluk kan verbeteren? En heeft de werkplaats ook een impact op het geluksgevoel? Het antwoord op beide vragen is ja.

“Het ABC van werkgeluk is een heel robuuste theorie”, vertelt Kathleen Vangronsvelt, Professor Organisational Behavior & HRM aan de Antwerp Management School. “De A staat voor autonomie: laat je werknemers voldoende zelf beslissingen nemen en toon dat je hen vertrouwt”, legt ze uit. 

“De B verwijst naar betrokkenheid: zowel met collega’s als met de organisatie. De C van competentie spreekt voor zich. Geef jouw mensen de kans om hun competenties uit te spelen en te ontwikkelen. En apprecieer hen daar ook voor”, vervolgt Kathleen, wiens expertisedomein focust op de realisatie van menselijk potentieel in een werkcontext. 

“Als je die drie voornaamste voorwaarden vervult, is de kans het grootst dat ook je werknemers zich vervuld voelen”, besluit ze. Daar is Nathalie Fobelets, hr-verantwoordelijke bij Buro Project, het helemaal mee eens. “Als werkgever kan je de werkplek bovendien perfect afstemmen op die bouwstenen”, vindt ze.

Ruimtelijke autonomie 

Hoe stimuleer je dan precies ruimtelijke autonomie op kantoor? “Luister naar de noden van je team, breng elke werkvorm in kaart en zorg dat er voor alles een ruimte voorhanden is”, vertelt Nathalie. “In het kantoor van distilleerderij Bruggeman in Gent zorgden we bijvoorbeeld zowel voor flexwerkplekken als afzonderlijke bureaus en vergaderruimtes.”

 Volgens Kathleen gaat autonomie ook over “mensen niet verplichten om elke dag naar bureau te komen”. Maar als ze er dan zijn, moeten ze inderdaad kunnen kiezen voor een ruimte die past bij het soort werk dat ze doen.

Betrokkenheid boosten 

Ook met betrokkenheid kan je rekening houden bij het ontwikkelen van een nieuw kantoorconcept. Zo kan je slimme flows creëren doorheen de ruimte. “Wanneer mensen na een vergadering door een plek lopen waar anderen aan het pauzeren zijn, maak je interactie mogelijk op het juiste moment”, vertelt Kathleen. 

Nathalie vult aan: “Wij zorgen steeds voor opstellingen en meubilair die werknemers uitnodigen om op een ongedwongen manier toenadering te zoeken. Dat kan gaan over gezellige zitplaatsen bij de koffiemachine, maar ook over multifunctionele ruimtes waar verschillende teams en collega’s elkaar ontmoeten.” Daar is de living in het nieuwe hoofdkantoor van Argenta een mooi voorbeeld van: zowel het management als de werknemers werken daar geregeld samen in een gezellige setting.

Goede uitrusting is key 

“Wanneer je je personeel voorziet van een goed uitgeruste werkplek vol degelijk materiaal, maak je het ontwikkelen van competenties al heel wat makkelijker”, vertelt Kathleen. Bij Buro Project luisteren we daarom aan het begin van elk traject uitvoerig naar de klant. Nathalie: “Zo bepalen we wat nodig is om de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers te stimuleren. Op basis daarvan maken we een uniek voorstel op.” 

Die aanpak kan een echte eye opener zijn, zo ook voor de collega’s van rubberproducent Gates Industrial Europe, die na een inspirerend bezoek aan Buro Project’s Concept Place kozen voor een toffe nieuwe inrichting op maat van ieders noden. Werkgeluk verbeteren met een slim kantoorconcept: het kan! Dus waar wacht je nog op? 

Met dank aan B-Tonic, dochteronderneming van Baloise Insurance, die het onderzoek ‘Impact COVID19 in organisaties’ van Prof. Dr. Kathleen Vangronsvelt mede mogelijk maakt.

Blijf op de hoogte

  •  Trends, expertise, actua en tips.
  •  Maak jouw werkplek productiever, waar elke werknemer met plezier naartoe komt.
  •  Topics: corporate wellbeing, kantoormeubilair en duurzaamheid op kantoor.
Inzichten