Zo zorg je voor de perfecte kantoorverlichting 

Een werkgever die aandacht heeft voor goede verlichting op kantoor, investeert in gelukkige en gezonde medewerkers. Klinkt een tikkeltje overdreven? Toch niet. Het juiste licht is veel belangrijker voor ons fysiek en mentaal welzijn dan je zou denken. Het goede nieuws: je hebt geen groot budget of overvloedig daglicht nodig voor de perfecte kantoorverlichting.

“Het is heel eenvoudig”, vertelt Marnick Smessaert, oprichter van design- en verlichtingsbureau Dark, “alles wat een mens nodig heeft, heeft het juiste licht nodig.” De impact van slechte verlichting is groot: van hoofdpijn tot concentratieproblemen en zelfs een verminderd geluksgevoel. 

“In een slecht verlichte omgeving werk je niet goed en niet graag. Goede verlichting kan daarentegen zelfs een streepje voor betekenen bij de war on talent”, aldus Marnick.

Vlekkenvrije verlichting 

Hoewel een kantoor idealiter veel natuurlijke lichtinval heeft, is dat niet het enige wat telt. Marnick vertelt: “Je maakt best optimaal gebruik van het daglicht dat je hebt, maar vooral een egale verlichting van de werkplek is belangrijk.” Hij legt uit: “De twee vierkante meter waar je werkt en geconcentreerd kijkt: daar moet het licht uniform zijn. Een spel van licht en donker is irriterend en vermoeiend, want onze ogen moeten zich constant aanpassen aan hun omgeving.”

Wisselend licht is de voornaamste reden voor fysieke ongemakken zoals hoofdpijn. Werkgevers kiezen dus best voor kwalitatieve lichtbronnen die het daglicht optimaal aanvullen en egaal licht schijnen op bureaus of werktafels. Heb je een iets uitgebreider budget, dan kan je er zelfs voor kiezen om een lichtsysteem te installeren dat de cyclus van het daglicht nabootst.

Licht volgt functionaliteit 

Nog een gouden tip is om de verlichting van een ruimte af te stemmen op het soort werk dat er gebeurt. “In een ruimte waar creatief gebrainstormd wordt, mag geen felle lichtbak hangen”, zegt Marnick. “Licht moet de functionaliteit van een ruimte volgen en versterken. In een break-out ruimte voor 1-op-1 vergaderingen, mag het licht wat intiemer. In een grote vergaderzaal moet het dan weer wat opvallender.” Als werkgever denk je dus best eerst na over het gehoopte resultaat, om op basis daarvan te beslissen over zaken zoals lichtkleur, lichtsterkte of kleurtemperatuur.

Rust gunnen 

“Wanneer je wegstapt van je goed verlichte werkplek of vergaderruimte, moet je rond je kunnen kijken en een huiselijk gevoel krijgen”, aldus Marnick. Die rust creëer je door gemoedelijke verlichting te combineren met een warme omgeving. Marnick: “Op dat vlak is Buro Project kampioen: hun kantoorconcepten vol mooie kleuren en toffe stoffen dragen enorm bij tot een thuisgevoel.”

Klaar om je kantoor om te vormen tot een smart workplace? 

Kortom: een sfeervolle look and feel doet de juiste verlichting volledig tot zijn recht komen. En vice versa. Wij adviseren je graag met een gepersonaliseerd voorstel op maat. Met het juiste spel van kleur, textuur, licht en meubilair ontwerpen we de ideale werkplek voor jou en je team.