Thuiskomen in het nieuwe kantoor van Gezinsbond 

De nieuwe kantoren van Gezinsbond zijn kleiner in oppervlakte, maar grootser in design. Toen de organisatie zijn verouderde post verliet, was het helemaal klaar om een nieuw kantoorconcept te omarmen: eentje waarin alles draait rond interactie en welzijn. Architectenbureau archipelago bedacht een fantastisch ontwerp waar Buro Project passend meubilair mocht voor zoeken. 

“We wilden niet zomaar een toffe kantooromgeving”, vertelt Fons De Neve, HR directeur bij Gezinsbond, “maar vooral een plek waar iedereen zich goed voelt en goed kan werken. Een bureau met aandacht voor ergonomie, ruimte voor flexibiliteit en kans tot interactie en ontmoeting.” Want dat was er in hun vorige kantoor wat te weinig, vond hij. Daar zaten mensen vooral in aparte ruimtes te werken.

Samen puzzelen tot het klopt 

Natascha Van Reeth, ex-interieurarchitect bij archipelago, begreep meteen voor welke uitdaging ze stond. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed zou voelen, bedacht ze het nieuwe concept in cocreatie met de Gezinsbond-medewerkers. “Ik vroeg de collega’s om een dag, week en maand in hun werkleven te omschrijven en polste naar wat ze essentieel vinden op de werkvloer. Bleek dat ze zowel op zoek waren naar plekken om in stilte te focussen als om elkaar ontmoeten, te vergaderen en te telefoneren.” 

Met die inbreng begon ze “te puzzelen tot het klopte”. En het resultaat mag er zijn. “Met een open landschapskantoor, multifunctionele plekken en aparte bubbels creëerden we een ruimte die interactie stimuleert en het teamgevoel versterkt. Tegelijk is het perfect mogelijk om je te focussen of afgezonderd te werken”, vertelt ze. “De aankleding is kleurrijk, huiselijk en warm. Ik wilde de medewerkers het gevoel geven dat ze thuiskomen op kantoor.”

Huiselijke touch 

Voor het kleurenpalet greep Natascha terug naar natuurlijke kleuren zoals terracotta, groen en oker. “Die zorgen voor aangename prikkels”, legt ze uit. Buro Project mocht op basis van Natascha’s moodboars het meubilair uitkiezen. Fons: “Er moest veel gebeuren op korte termijn. Buro Project was niet zomaar op vlak van prijs-kwaliteit de ideale partner, maar kon de job ook op tijd gedaan krijgen.” Project Advisor Hannah Stavropoulos vertelt: “We stelden meubilair voor dat echt bij Gezinsbond past. Het lichte hout voor de bureaubladen en in de kasten, de vele verschillende stoffen, de Scandinavische touch in het design, de warme kleuren van de stoelen … Alles draagt bij tot een huiselijke en intieme sfeer.”

Het onderste uit de kan 

Natascha haalde alles wat ze kon uit de vierkante meters. Zo kan het werkcafé buiten de lunchuren ook omgetoverd worden tot aparte ruimtes. “Dat werkt fantastisch! Van ‘s ochtends tot ‘s avonds zijn er zowel meetings als babbels tussen collega’s, met bezoekers en leveranciers”, vertelt Fons. “Collega’s die elkaar vroeger amper zagen, treffen elkaar nu in het werkcafé.” En hoewel er veel kantooreilanden zijn in het open landschap, hebben ze elk hun eigenheid. Natascha: “Door te spelen met hoge en lage kastenformaties tussen de eilanden, krijgen deze een uniek karakter zonder dat je de ruimte in hokjes opdeelt.”

Nieuwe kantoorcultuur

Het nieuwe concept en de huiselijke aankleding zorgde voor een nieuwe kantoorcultuur. “Die draait nu veel meer rond interactie en ontmoeting”, vertelt HR directeur Fons De Neve, “en dat is een enorme meerwaarde voor onze organisatie, zowel op vlak van groepsidentiteit, teamgevoel en gedachtenuitwisseling.” Ook wij vinden het een fantastisch resultaat van een leuke samenwerking met architectenbureau archipelago.

MEER BEELDEN