Functionele gezelligheid voor het nieuwe SomatiFIE-kantoor 

Wie brandveiligheid zegt, zegt SomatiFIE. Het in Erembodegem gevestigde bedrijf kende de voorbije jaren zo’n groei dat het uit zijn voegen barstte. Het oude kantoorgebouw ging daarom tegen de vlakte en maakte plaats voor een nieuwbouw. Voor de pandemie was het plan om meer vaste bureaus te creëren, maar die focus werd verlegd naar meer ontmoetingsplekken. Buro Project mocht nadenken over een nieuw kantoorconcept. 

“We wilden een combinatie van gezelligheid en functionaliteit”, vertelt SomatiFIE’s algemeen directeur Wim Janssens, “en een subtiele vertaling van onze huisstijl.” Die bestaat – wat had je anders verwacht – vooral uit rood, geel, zwart en oranje. Ook diversiteit in het soort werk- en vergaderruimtes stond op de verlanglijst.

“Iedereen kiest nu een plek op basis van welk soort werk er op de plank ligt. Dat brengt rust en concentratie.”

– Lenny Goossens, Talent & Project Manager SomatiFIE
Diagonale dynamiek 

“Het eerste conceptvoorstel viel in de smaak, maar het mocht van SomatiFIE best wat gedurfder”, vertelt Nane Van Damme, Interior Designer bij Buro Project. “We gingen met die creatieve vrijheid aan de slag en stelden een nieuw concept voor waarin geen enkele muur nog in een rechte lijn stond.” De diagonale wanden geven het kantoor een speelse en dynamische look. 

Ook de ingemaakte kasten zijn een echte eyecatcher. Nane: “Die lieten we op maat maken zodat SomatiFIE er producten in kan etaleren.” Alle bureaus zijn nu flexdesks, behalve die voor het managementteam. “Maar daar kozen we dan weer voor glazen wanden die uitgeven op de gang, wat het gevoel van nabijheid, interactie en dynamiek ten goede komt”, legt Nane uit.

Concentratie en kleuraccenten 

De overgang naar flexdesks verliep vlot. “Iedereen kiest nu een plek op basis van welk soort werk er die dag op de plank ligt. Zo is er een noisy corner voor sales calls en een silent corner waar de collega’s van facturatie vaak zitten”, vertelt Lenny Goossens, Talent & Project Manager bij SomatiFIE. “Die keuzemogelijkheid brengt ons heel veel rust en concentratie.” 

Lenny is ook tevreden met de vertaling van de huisstijl. “De huisstijlkleuren zijn op een leuke en herkenbare manier doorgetrokken in het ontwerp. Zo zijn de flexbureaus zwart met rode tussenwanden en komt het rood ook terug in de tapijten en gordijnen. De mooie gele en rode kasten zorgen voor een opvallend accent in de ruimtes.”

“Buro Project heeft het belang van het welzijn van onze werknemers vlot vertaald in de nieuwe ruimte.”

– Wim Janssens, algemeen directeur SomatiFIE
Welzijn staat centraal 

“Van bij het begin was het duidelijk dat SomatiFIE huiselijkheid en het welzijn van hun medewerkers belangrijk vond”, herinnert Nane zich. “De focus op welzijn en samenzijn vertaalt zich op verschillende manieren: zowel in de keuze voor warme kleuren en materialen, als in het soort ruimtes.” Zo staat er nu een gezellige en volledig functionele keuken – inclusief kookvuur en grote frigo’s – waar iedereen ‘s middags luncht. 

“Na een salesmeeting wordt in de keuken wel eens een flesje opengetrokken”, vertelt Lenny. Ook de knusse inkom en de binnentuin lenen zich perfect tot fijne ontmoetingen voor, tijdens of na het werk. “En dan zijn er nog de hoekjes waar je kunt samenzitten met je collega’s. Heel tof!”

Functionele gezelligheid 

Of het team blij is met het kantoor? “Zeker. Het nieuwe concept is gezelliger, functioneler, en toegankelijker”, vertelt Lenny. Wim gaat akkoord: “Je merkt dat de collega’s ervan genieten om opnieuw fysiek samen te komen, en wat het gloednieuwe kantoor daartoe bijdraagt. Kortom: Buro Project heeft het belang van het welzijn van onze werknemers vlot vertaald in de nieuwe ruimte.”

MEER BEELDEN