Zo creëer je een tijdloze kantooromgeving: 4 tips 

Bij het woord ‘tijdloos’ denken velen meteen aan sobere kleuren en materialen. Maar het hoeft niet traditioneel of saai te zijn. Met enkele trendy eyecatchers geef je een neutraal interieur nét dat tikkeltje meer. Onze interieurarchitecte Sara Van Geit deelt vier tips voor een kantoorinrichting die nooit uit de mode gaat.

“Onze Concept Place in Aalst bestaat 10 jaar in 2023, en toch voelt het interieur helemaal niet gedateerd. Klanten krijgen nog altijd dat wow-gevoel als ze hier binnenstappen. Ons geheim om hip te blijven? Geen totale make-over, maar een sporadische beauty fix hier en daar. Zo leeft je ruimte weer helemaal op.”

1. Weersta aan tijdelijke trends 

Sara: “Wil je een kantoorinrichting die de tand des tijds doorstaat? Blijf dan zoveel mogelijk weg van modegrillen. Zeker voor vaste interieurelementen, zoals vloerbekleding, maatkasten en wandpanelen. Kies voor een sobere en functionele basis, bijvoorbeeld in hout, staal of beton, aangevuld met zachte kleuren zoals wit, beige en bruin. 

Mag het iets gedurfder? Met los meubilair creëer je eenvoudig leuke blikvangers. Ook in muurbekleding, gordijnen en accessoires mag je je uitleven volgens de laatste trends. De gouden regel is: leg accenten in zaken die makkelijk vervangbaar zijn. Je interieuromgeving zal zo langer meegaan én je wordt het minder snel beu.”

2. Kies voor duurzaam materiaal 

Sara: “Kantoormeubilair is niet iets wat je regelmatig vernieuwt. Tegelijk is het door het dagelijkse gebruik erg vatbaar voor slijtage. Je kiest dus maar beter voor degelijke materialen van een goede kwaliteit. Dat betaal je dan wel iets duurder, maar is op lange termijn voordeliger. 

Op het vlak van kwaliteit zit je met designmeubelen doorgaans goed. Zo is de iconische ‘Eames lounge chair’ van Vitra al meer dan 50 jaar een vaste waarde in kantoorinterieurs, nieuw of vintage. Nog een voordeel: echte design klassiekers gaan nooit uit de mode en zijn de investering dus meer dan waard. Je kan duurdere merken perfect combineren met goedkopere stukken, zo hou je ook je budget in evenwicht.”

3. Combineer oude en nieuwe meubels

Sara: “Je interieur aanpassen aan de laatste trends hoeft geen huzarenstukje te zijn. Door bestaande meubels en materialen te hergebruiken kun je een compleet nieuwe look creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos: kastfrontjes vervangen, zetels herstofferen, stoelen pimpen met lakspray en ga zo maar door. De zitbank in onze Sky Lounge kreeg laatst nog een nieuwe stoffen wandbekleding. Zo kan die weer een paar jaar mee. 

Wanneer wij voor klanten ontwerpen, beginnen we dus niet altijd van nul. Vaak werken we in harmonie met wat er al is. Op die manier kan je met een beperkt budget al heel wat veranderen. Het loont zeker de moeite om hierover na te denken.”

4. Haal het maximale uit elke ruimte 

Sara: “Onze manier van werken verandert continu. Vandaag is hybride werken de norm en technologie speelt ook steeds een belangrijkere rol. Met andere woorden, multifunctionaliteit is een must in het kantoor van de toekomst. Zo pas je je werkplek eenvoudig aan de nieuwe noden aan. Met enkele kleine ingrepen maak je van je vergaderzaal de ideale workshopzone of flexibele werkplek bijvoorbeeld. 

Of we gaan nog een stap verder. Voor een klant ontwierpen we ooit een volledige, makkelijk te demonteren kantoorinrichting op maat. Verhuist deze over enkele jaren naar een nieuw gebouw, dan verhuist de inrichting gewoon mee. Dat is op en top toekomstgericht ontwerpen.”